Vi försöker i alla fall

  • Typ:
    Bok
  • Moment:
    Idé, Illustration, Formgivning, Copy
  • Teknik:
    Indesign, Illustrator

En skoluppgift som gick ut på att utifrån en given titel formge ett omslag. Till uppgiften hörde att skriva en baksidestext utifrån några förutbestämda ord: upprop, kris, revolution, frigörelse, curlingföräldrar och komedi.

Jag såg framför mig en generationsskildring genom en mans uppväxt under 50-, 60- och 70-talen och ville ha med element från dessa tider i omslaget. Inspiration hämtade jag från bilderna ovan. Titelsnittet är handritat.

Se nedan för baksidestexten.

Greger Hanson – Vi försöker i alla fall

Den 21 juli 1969 klockan 02:56 satt hela släkten samlad framför teven i vördnadsfull tystnad. När Neil Armstrong satte ned foten på månen gick det ett sus genom rummet. Det fanns en bestämdhet i farfars handled när han skruvade av korken till den åttio år gamla konjaksflaskan som stått i vitrinskåpet sedan han var pojk.

Det där med suset, och det med bestämdheten är en gissning. Själv låg jag i mitt rum med händerna under täcket och tänkte på Mona Bengtsson. Jag var 14 år och ingenting i världen, inte ens i rymden, kunde vara viktigare än Mona Bengtsson. För det har jag aldrig förlåtit mig själv, eller för den delen Mona Bengtsson.

Vi försöker i alla fall är författaren Greger Hansons upprop till alla de som växte upp i en tid då världen stöptes på nytt utan att de själva förstod det. Till alla de som uttråkat drog trådar ur tapeterna medan kriser och revolutioner strök förbi alldeles utanför fönstret. Till alla de som var för stora för att uppleva folkhemmets trygghet, men för små för att njuta av den sexuella frigörelsen.

“Ett upprop, så beskrivs denna dråpliga uppväxt-skildring av förlaget. Men för varje skratt ekar uppropet allt mer ensligt – Hansons värld är så egen att man måste undra om han inte trots allt är ensam om detta femtiotal. Men i så fall hade jag gärna bytt det mot mitt eget.”
 – Arthur Lindh
, Skånska Dagbladet

“Hanson smyger sig in och sandpapprar stenarna när alla curlingföräldrar sover. Ren och pur läsglädje!”
– Linda Wij, 
Dala-Demokraten

“Trots det färgsprakande språket är Hansons komedi  svart som en mörkläggningsgardin.”
– Gert Karlsson
Göteborgs-Posten

Related Entries