Om Rijkard

Om  CV  Referenser  Kontakt

Rijkard grafisk form & original är Rickard Örtegren, grafisk formgivare och originalare från Göteborg. Min ingång till den grafiska branschen kom via ett livslångt intresse för böcker. Efter att ha utvecklat mitt skrivande på Skurups skrivarskola under två år blev jag redaktör och formgivare för den grupp som under några intensiva dygn producerade antologin Vegla vy (2005). När det hela var klart sov jag länge och när jag vaknade visste jag vad jag ville jobba med resten av livet.

Genom utbildning och arbete har jag nu bred erfarenhet av grafisk produktion. Böcker, foldrar, affischer, illustrationer, logotyper, magasin, annonser, stortryck och webbelement; listan växer varje år. Erfarenheter från många led i produktionskedjan gör att jag är lyhörd för andras förutsättningar och har lätt att kommunicera med alla, från kund till tryckeri.

Programkunskaper

Jag rör mig fritt i Adobeprogrammen och använder gärna blandtekniker. Indesign är mitt huvudprogram och specialintresse. Jag har även dokumenterade kunskaper i att under tidspress hitta och korrigera svårupptäckta fel i original. Utöver CS-sviten och office-programmen jobbar jag t.ex. med Wordpress och Sprout samt en del i Episerver. Jag är nyfiken och har lätt att ta till mig nya program.

Text och översättning

Kombinerat med det grafiska har jag fått stor användning för mitt skrivande och språkintresse. Jag har jobbat med allt från träffsäker enradscopy till att  humanisera längre myndighetstexter. Jag jobbar själv på svenska och engelska, men har även projektlett större översättningsprojekt för en kund, med en av de större översättningsbyråerna. Genom det har jag erfarenhet av att layouta icke-latinska språk såsom kinesiska (simplified) och även höger-bundna språk som arabiska och persiska. Här erbjuder jag att ta ansvar för hela processen: som kund lämnar du ditt material på svenska och får det tillbaka översatt med anpassad layout för varje språk, slut-korrat av översättaren.

Utbildare

Sedan 2016 är jag även utbildare på programmet IP Grafisk produktion & Form. Där håller jag i en av huvudkurserna Text och typografi. Kursen fokuserar på teoretisk och praktisk typografi, typsnittshistoria samt skrivregler och kreativt skrivande för marknadsföring. Det är grymt givande att coacha studenter, få se dem utvecklas och vässa blickarna för det där minsta som ändå är så viktigt.

Från idé till tryckfärdigt original

Min starkaste sida är jag kan ta hand om ett behov hela vägen från idé till tryckfärdigt original. Jag kommer gärna in tidigt i processen för att bidra med idéer: dels för att få en trevligare och mer effektiv kommunikation – men det finns även pengar att spara om man känner till tryckeriernas värld. Jag kombinerar idérik lösningsorienterad form och gedigen språkkänsla med ett högt tekniskt kunnande. Jag arbetar gärna självständigt men gillar också att vara en del i större projekt. Jag tar gärna ett kliv fram i en grupp om det behövs och önskas.

Jag är social och lätt att ha att göra med, för mig är det viktigt att ha kul på jobbet – men det har jag ju haft ända sedan jag började med det här. Se gärna referenser för andras uppfattning. Jag har FA-skatt och tar gärna frilansuppdrag men är även intresserad av längre deltids-anställningar.

Kontakta mig gärna om du har nåt behov så träffas vi och pratar vidare,

Ha det gott så länge

skriver

rickard sign